Vabilo na demonstracijski projekt - Obnova naravne travne ruše z vsejavanjem

Vabilo na demonstracijski projekt - Obnova naravne travne ruše z vsejavanjem

okolica Slovenj Gradca - 01. 10. 2024 ob 08:00 - 01. 10. 2024 ob 17:00

Vabimo vas na demonstracijski prikaz na temo Obnove naravne travne ruše z vsejavanjem, ki bo

 

Tip dogodka: Poljedelstvo

v torek, 1. oktobra 2024

Odhod avtobusa bo ob 8. uri z avtobusne postaje Prevalje (Trg 55, Prevalje), vstopili boste lahko tudi ob 8:20 na avtobusni postaji Dravograd (Meža 10, Dravograd) in ob 8:40  pri Koroški kmetijski zadrugi v Slovenj Gradcu (Celjska c. 118, Sl. Gradec). 

Na travniku kmetije Kobold, Šmartno pri S. Gradcu 90 (poskusni travnik se nahaja v bližini naslova Legen 62) bomo pogledali, kako uspešno je bilo vsejavanje v travno rušo v različnih terminih, lani jeseni in spomladi letos. Pridelek trave je bil vrednoten pri treh košnjah. Koboldovi obdelujejo 15,8 ha kmetijskih zemljišč, od tega 4,7 ha njiv, 8,3 ha hmeljišč in 2,8 ha trajnih travnikov. Redijo povprečno 30 glav govedi, ukvarjajo se s prirejo mleka. Travno rušo redno dosejavajo in imajo lastno sejalnico za direktno setev v trajno travinje. Izvajajo tudi integrirano pridelavo hmelja.

V okviru  teoretičnega dela, ki bo potekal v Gostilni Kovač, Podgorje 50 A,  vam bosta specialistki za travništvo in pašništvo mag. Tatjana Pevec in Andreja Marguč Kavc predstavili:

-          vpliv podnebnih sprememb na travno rušo,

-          vzroke za slabo travno rušo in možne rešitve za izboljšanje,

-          rezultate prikazov vsejavanja in primerjavo uspešnosti jesenskega in spomladanskega vsejavanja, izvedenega v letih 2023 in 2024.

Na koncu bo gospod Kobold na bližnjem travniku izvedel prikaz vsejavanja v travno rušo.

 

Upravičenci do udeležbe na prikazu so:

1. fizične osebe, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo in so vpisane v register kmetijskih gospodarstev kot nosilci kmetijskega gospodarstva, namestniki nosilcev kmetijskega gospodarstva, člani kmetije;

2. zaposleni pri pravnih ali fizičnih osebah, ki so registrirane za kmetijsko dejavnost in so vpisane v Register kmetijskih gospodarstev.

3. zaposleni pri pravnih ali fizičnih osebah, ki so registrirane za predelavo in trženje kmetijskih proizvodov.

 

Na posamezen prikaz se lahko prijavi le ena oseba z istega KMG/podjetja. V kolikor za prikaz ne bi bilo zadostnega interesa, se ga lahko udeleži več oseb z istega KMG/podjetja.

Demonstracijski prikaz je financiran iz Programa za razvoj podeželja in je za udeležence brezplačen.

Za udeležbo je OBVEZNA PREDHODNA PRIJAVA. Prijave zbiramo do zapolnitve mest oz. do 25. 9. 2024.

PRIJAVE

Prijavite se z e-pošto na naslov konrad.dihpol@ce.kgzs.si ali po telefonu na štev. 02 871 06 80 / 041 442 825 ali na naslov vesna.ranc@ce.kgzs.si ali po telefonu 030 656 793.

 

Na prikaz obvezno prinesite številko KMG-MID, ker bo vaša udeležba na tem prikazu zabeležena v elektronsko evidenco izobraževanja kmetijskih gospodarstev. Če se boste prikaza udeležili kot zaposleni pri pravnih in fizičnih osebah, prinesite tudi potrdilo delodajalca o zaposlitvi.

Po zaključku demonstracije boste pozvani k izpolnitvi ankete glede izvedene demonstracije.

Vljudno vabljeni!

 

Nazaj

Zadnje novice

Aktualni razpisi in subvencije