Vabilo na demonstracijski projekt - poljedelstvo

Vabilo na demonstracijski projekt - poljedelstvo

Vojnik - 04. 10. 2024 ob 09:00 - 04. 10. 2024 ob 17:00

Vabimo vas na brezplačno strokovno predavanje in ogled dobre prakse s področja POLJEDELSTVA – KOMBINIRANE SETVE RAZLIČNIH VRST RASTLIN IN NOVI TIPI PRIDELAVE SILAŽ KOT KRMNE BAZE ZA PREŽVEKOVALCE,  ki je organizirano v okviru Programa razvoja podeželja, pod ukrep Podpora za demonstracijske aktivnosti in ukrepe informiranja.

Tip dogodka: Kmetijstvo in okolje, Poljedelstvo

Prikaz in predavanja,

PREPOZNAVANJE RAZLIČNIH TIPOV TAL, NJIHOVIH ZNAČILNOSTI IN PRILAGAJANJE KMETIJSKIH KULTUR TER RAZLIČNIH TEHNOLOGIJ GLEDE NA POTREBE POSAMEZNIH KMETIJ,

bodo potekala v petek, 4. 10. 2024 s pričetkom ob 9. uri v predavalnici KGZS Zavoda CE, Trnoveljska cesta 2, 3000 CELJE in na njivah ekološke kmetije KRAJNC Demetrij, Cesta v Šmartno 40,  3212 VOJNIK.

 

predavajo: Igor Škerbot, mag. Tatjana Pevec, Mitja Zupančič, Vesna Zalokar;

  •  Izbor kultur, gnojenje in obdelava na posameznih tipih tal.
  •  Najpogostejši tipi tal in njihove lastnosti.
  •  Primerne tehnike obdelovanja tal na različnih talnih tipih tal ekološke kmetije.
  • Pomen dosevkov za ozelenitev tal na različnih tipih tal na splošno in v ekološkem kmetovanju.
  •   Predstavitev rezultatov EIP projekta Grajeni ekosistemi za blaženje vpliva kmetijstva na okolje oziroma zaščito kmetijskih zemljišč (GREKO).
  •  Inovativni pristopi kmetovanja za ohranjanje narave in aktivnost več cvetočih njivskih površin za pašo opraševalcev in izboljšanje rodovitnosti tal (LAS Raznolikost podeželja).

PRAKTIČNI PRIKAZ:

  • Ogled več izkopanih talnih profilov na njivah (različni posevki – lucerna, mešani posevek in trajno travinje na površinah kmetije Krajnc;

MALICA JE  ZA UDELEŽENCE BREZPLAČNA!

Na ekološki kmetiji Krajnc v Vojniku se ukvarjajo z ekološko rejo govedi. Večina površin je namenjenih pridelavi krme  za  govedo in nekaj prašičev.. V kolobarju na njivah na različnih tleh pridelujejo poljščine in krmne rastline, tudi strniščne dosevke. Na KMG Krajnc skrbijo za celoletna pokritost različnih tipov tal.

Zaključek  je predviden ob 17:00 uri.

Upravičenci do udeležbe na prikazu so:

1. fizične osebe, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo in so vpisane v register kmetijskih gospodarstev kot nosilci kmetijskega gospodarstva, namestniki nosilcev kmetijskega gospodarstva, člani kmetije;

2. zaposleni pri pravnih ali fizičnih osebah, ki so registrirane za kmetijsko dejavnost in so vpisane v Register kmetijskih gospodarstev.

 

Za udeležbo na demonstracijskem projektu PRIMARNA KMETIJSKA PROIZVODNJA, VETERINA IN PREDELAVA ŽIVIL NA KMETIJI; SKLOP D - POLJEDELSTVO je OBVEZNA PREDHODNA PRIJAVA. Prijave zbiramo do vključno srede  2. 10. 2024 do 14.00 ure.

Prijavite se s PRIJAVNICO, ki jo pošljete na elektronski naslov: tjasa.pangerl@ce.kgzs.si, mitja.zupancic@ce.kgzs.si ali igor.skerbot@ce.kgzs.si .

Demonstracijski prikaz je financiran iz Programa za razvoj podeželja in je za udeležence brezplačen.

Na srečanje obvezno prinesite številko KMG-MID, ker bo vaša udeležba na tem usposabljanju zabeležena v elektronsko evidenco izobraževanja kmetijskih gospodarstev. Če se boste srečanja udeležili kot zaposleni pri pravnih in fizičnih osebah, prinesite tudi potrdilo delodajalca o zaposlitvi. Po zaključku usposabljanja boste pozvani k izpolnitvi ankete glede izvedenega usposabljanja.

Prireditev bomo izvedli v vsakem vremenu, zato pridite vremenu primerno obuti in oblečeni.

VABILO

Nazaj

Zadnje novice

Aktualni razpisi in subvencije