Festival bo priložnost za učenje, druženje in uživanje
Dopolnilne dejavnosti |Komisija pri ocenjevanju domačih žganih pijač
Ključne besede: žganje
Na festivalu bodo razstavljavci predstavljali svoje domače žgane pijače, žganjarsko opremo in pripomočke, hkrati pa bo možno tudi poskusiti tekmovalne vzorce.
Organizatorji so letos uspeli zbrati kar 366 vzorcev žganj, od tega 291 destilatov in 75 likerjev, iz desetih držav, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Italije, Kosova, Makedonije, Poljske in Slovenije. Vzorce so razvrstili v 20 različnih kategorij: brinjevec, hruška, jabolka, jabolka v sodu, kutina, tepka, tropinovec, sadjevec, viljamovka, marelica, slivovka, slivovka v sodu, žganja iz grozdja, sadni likerji, likerji (ostali), specialna žganja, vinjak, zeliščna žganja in zeliščni likerji.
Nagrajenci
Od zbranih 366 vzorcev jih je zlato priznanje prejelo kar 199, srebrno 130 in bronasto 29 vzorcev. »Prvak festivala« z največ doseženimi točkami je postal Miroslav A. Ivkovič iz Srbije, s slivovko v sodu (l. 2016), v kategoriji slivovka v sodu. Izbrali smo tudi »najboljšo žensko pridelovalko žganja«. Ta naziv si je prislužila Mirjam Bratož, s šipkovim likerjem z vrtnico (l. 2020), v kategoriji zeliščni likerji.
Izjemno so jih presenetili tudi vzorci vrhunskih likerjev, ki jih je bilo res veliko, in to z zelo visokimi ocenami. Izpostavljajo posebna žganja: liker z vrtnico, medeni liker s kavo, čili medica, liker iz prepeličjih jajc, ružolin (liker iz cvetnih lističev vrtnice, po katerem ta omamna dobrota nosi ime), čokoladno pomarančni gin, tepkovec s suhimi tepkami, cibrovec in vrsto specialnih žganj, iz bezga, sladkega krompirja, višenj in maka, lešnikov, ginka, lipovo žganje, šišarika (žganje iz storžkov smreke), mastiko, uzo, encijan v hruškovem žganju, šipkov liker z vrtnico, bukov liker, chreme de menth.
Dogajanja na festivalu
Na festivalu se bodo na kar 29-ih stojnicah predstavili vrhunski proizvajalci žganih pijač, proizvajalci destilacijske opreme in ponudniki enoloških sredstev, v živo si boste lahko gledali, kako v kotlu poteka kuhanje vinjaka.
V izobraževalnem delu v Dvorcu Visoko, ki se bo odvijal med 14. in 16. uro, bo Jernej Horvat iz destilarne Beyond Mura Distillery predstavil primer dobre prakse kuhanja GIN-a. Predstavnik podjetja Jurana d.o.o nam bo predstavil postopke finalizacije žganj. Še eno predavanje bo vodil prof. dr. Rajko Vidrih - redni profesor na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, tudi član komisije, ki nas bo seznanil s pomembnostjo kakovosti sadja za predelavo v žganje.
Ob 16. uri bo sledil prireditveni del, razglasitev zmagovalcev po kategorijah, prva tri mesta ter prvaka festivala in najboljše ženske pridelovalke žganj.
Več informacij o festivalu lahko preberete na njihovi spletni strani.