Higienska priporočila za gostinsko dejavnost

Higienska priporočila za gostinsko dejavnost

Turizem, Dopolnilne dejavnosti  | 

Določila Odloka o spremembah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS št. 59/2020) določajo, da je od 4. maja 2020 dovoljeno izvajanje gostinske dejavnosti na terasah in letnih vrtovih. To velja tudi za turistične kmetije.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je sprejel vrsto ukrepov za izvajalce gostinskih storitev. Med drugim priporočajo, da naj izvajalci striktno upoštevajo Pravilnik o zdravstvenih zahtevah za osebe, ki pri delu prihajajo v stik z živili (Ur.l.RS št.82/03 in 25/09). Poleg ostalih določil navedenega pravilnika naj se upošteva, da ne delajo, če so bili v stiku z bolnikom, obolelim s COVID-19 v zadnjih 14 dneh.

Prav tako morajo nosilci živilskih dejavnosti v notranjem nadzoru svoje dejavnosti zagotoviti skladnost z Uredbo 852/2004 o higieni živil, kar pomeni, da morajo izvajati programe dobre higienske prakse in postopke, ki temeljijo na sistemu HACCP, kadar je to treba.

Še več navodil in priporočil, ki jih morajo izvajati ponudniki gostinske dejavnosti, si lahko preberete TUKAJ, na voljo pa so tudi kratka pisna in slikovna navodila, kako se pravilno uporablja zaščitna maska (TUKAJ).

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Izobraževanje

Vabilo na usposabljanje KOPOP in LOPS, KGZ LJ

04. 12. 2024 ob 09:00 - 05. 11. 2024 do 19:30

splet

V letih 2023 oz. 2024 ste se odločili za izvajanje ene ali več intervencij KOPOP (kmetijsko-okoljskapodnebna plačila) ali/in intervencije LOPS (lokalne pasme in sorte), zato je potrebno v petletnem obdobju izvajanja obveznosti teh intervencij, opraviti skupno 15 šolskih ur usposabljanj, od tega 9 ur v prvih treh letih trajanja obveznosti. Če ste vstopili v intervencijo KOPOP oz. LOPS leta 2023, morate 9 ur usposabljanj opraviti do konca leta 2025.