Hranilna vrednost živil (HV)
Predelava živil živalskega izvora, Predelava živil rastlinskega izvora |Hranilna vrednost (HV) – kdaj ni treba navesti hranilne vrednost (izvzeti iz obveze) in kdaj je treba navesti.
HVV 19. točki Priloge V Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom z vsemi spremembami je navedeno, komu in kaj vse ni treba označiti s hranilno vrednostjo.
OZNAČBI HRANILNE VREDNOSTI:
1. nepredelani proizvodi, ki vsebujejo eno sestavino ali kategorijo sestavin,
2. predelani proizvodi, ki so bili le v enem postopku predelave z zorenjem in vsebujejo eno sestavino ali kategorijo sestavin,
3. vode za prehranjevanje ljudi, vključno s tistimi, v katerih so edine dodane sestavine ogljikov dioksid in/ali arome,
4. zelišča, dišave ali njihove mešanice,
5. sol in nadomestki soli,
6. namizna sladila,
7. proizvodi, ki jih zajema Direktiva 1999/4/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 22. februarja 1999 o kavnih in cikorijinih ekstraktih (1), cela ali mleta zrna kave in cela ali mleta
dekofeinizirana zrna kave,
8. zeliščni in sadni poparki, čaj, dekofeiniziran čaj, instant čaj ali čaj, topen v vodi, ali čajni ekstrakt, dekofeiniziran instant čaj ali čaj, topen v vodi, ali čajni ekstrakt, ki ne vsebujejo drugih dodanih sestavin razen arom, ki ne spreminjajo hranilne vrednosti čaja,
9. fermentirani kisi in nadomestki kisov, vključno s tistimi, v katerih je edina dodana sestavina aroma,
10. arome,
11. aditivi za živila,
12. pomožna tehnološka sredstva,
13. encimi za živila,
14. želatina,
15. želirne sestavine za džem,
16. kvas,
17. žvečilni gumiji,
18. živila v embalaži ali posodi, katere največja površina je manjša od 25 cm2,
19. živila, tudi obrtno proizvedena živila, ki jih proizvajalec majhnih količin proizvodov dobavlja neposredno končnemu potrošniku ali lokalnim maloprodajnim podjetjem, ki dobavljajo neposredno končnemu potrošniku.