Kako do zdravih sadik divjega šparglja
Zelenjadarstvo, zelišča in vrtnarstvo |Avtor: Linda Kogoj, KGZS - Zavod Nova Gorica
Pilotni projekt z naslovom Tehnologija obvladovanja zapleveljenosti in razrasti lišajev in mahov v pridelavi sadik divjih špargljev (Asparagus acutifolius) in poskusna pridelava na kmetijah se izvaja v okviru ukrepa M16: Sodelovanje iz Programa razvoja podeželja 2014-2020, podukrepa M16.2: Razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij
Številka projekta: 33117-7/2023/6
Čas trajanja projekta: 11.12.2023 – 11.12.2024
Projektni partnerji
- KGZS Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica (vodilni partner)
- Šolski center Nova Gorica, Biotehniška šola
- Trajnice Golob Klančič, Rehar Klančič Mojca
- Bioteca trgovina in proizvodnja d.o.o.
- Svetovanje, izobraževanje in oblikovanje, Zdenka Žakelj s.p.
- Jernej Mazej, nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji
- Filip Kogoj
- Vasja Juretič
- Vesna Žižmond
Vir financiranja: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (Sredstva se zagotavljajo iz proračunskih postavk MKGP. Delež sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja znaša 80 odstotkov, delež sredstev iz proračuna Republike Slovenije pa znaša 20 odstotkov.)
Povzetek projekta
Pomanjkanje sadilnega materiala šparglja Asparagus acutifolius nas je vodilo v raziskavo, kako pridelati zadostno količino sadik. V proizvodnji sadik, ki poteka v substratu v lončkih, med vzgojo nastaja tehnološki problem zaradi rasti lišajev in mahov na površini substrata. V poskusu bomo preizkušali tri različne organske substrate, zastirke, ki so cenovno dosegljivi in z domačega trga. Poskus bo potekal v zaščitenih prostorih in na prostem.
Cilji projekta
Pridelava zdravih dvoletnih sadik divjih špargljev. Vzpodbujanje pridelovalcev špargljev k sajenju divjega šparglja in vzgoja potrošnikov za uporabo v kulinariki.
Pričakovani rezultati projekta
Gojenje divjega šparglja na njivskih površinah v kombinaciji z gojenimi. Podaljšanje sezone. Večja uporaba v prehrani. Vzpodbujanje mladih za pridelavo. Okoljsko sprejemljivejša proizvodnja. Znanje o sodobni pripravi jedi iz špargljev.
Več o projektu na spletni strani zavoda.