Podeželje v mestu Maribor

Podeželje v mestu Maribor

Sporočila za javnost, Trženje in promocija  | 

Nakup, ki omogoča dolgo ter prijetno uživanje

Z dogodkom Podeželje v mestu Maribor, ki poteka v sodelovanju z Zavodom za turizem in je eden od številnih dogodkov, ki potekajo v sklopu Festival Stare trte, smo 8. oktobra zaključili letošnje »podeželjevanje«. Tokrat je bilo ponudnikov nekoliko manj, kajti po Sloveniji se je na čudovito oktobrsko soboto zvrstila vrsta dogodkov, ki so kmetijam omogočali promocijo in prodajo. Dogajanje v Mariboru je bilo seveda v znamenju Stare trte, najstarejše trte na svetu, pa tudi največje etnografske znamenitosti Maribora, simbolu bogate vinske kulture Maribora in Štajerske.

Ob Dravi, pred hišo Stare trte, se je pod okriljem Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije predstavljalo dvajset kmetij. Prijetno vzdušje so soustvarjali mojstri kuhanja v kotličih, glasbeni program, glavni dogodek dneva pa je bil splavarski krst. Njegov glavni namen je ohraniti spomin na splavarjenje, nekoč značilno transportno in tovorno dejavnost na reki Dravi.

Kmetje so bili s prodajo zadovoljni, stojnice so bile dobro obiskane in privlačna ponudba kmetij je botrovala marsikateri odločitvi za hiter nakup hrane, ki omogoča dolgo ter prijetno uživanje.

Kmetija Bem, Koper

»Danes smo tukaj edini, ki ponujamo oljčno olje in tukaj v Mariboru nam je zelo prijetno, čudovit ambient ob reki in zelo prijetno vzdušje. Kar se tiče prodaje je bil dan v redu. Olje smo letos bolj kot ne prodali in čakamo na novega, ki bo v novembru. Imamo 700 dreves oljk in letno stisnemo okoli 1500 litrov olja. Najbolj ponosni smo na belico. Naša olja imajo številne nagrade, med drugim smo bili letos šampioni na Zlati oljčni vejici v Kopru. Pomembno je, da smo naš pridelek prodali. Letos smo pridelali trikrat več olja kot lani in uspešno vse prodali. Delali smo dobro, res pa je, da se dobri izdelki dobro prodajajo. Kakovost šteje.«

Vinogradništvo Hojnik, Zgornja Polskava

»Pridelujemo samo vrhunska vina, predikate. Trgamo zelo pozno, letos trgatve še nismo imeli, ker še čakamo na naravne sladkobe in uradno odobritev, da lahko trgamo. Današnji dan na Podeželju v mestu, ki poteka v bližini stare trte,je prav poseben in ima svoj čar. Zanimanja za naša vina je bilo kar nekaj in upam, da bomo dan zaključili uspešno.  Največ vina prodamo doma, drugače pa radi sodelujemo na Podeželju v mestu, če le uspemo dobiti stojnico.«

Sadjarstvo Ficko, Rogaševci

»Na našem sadjarskem posestvu gojimo sadne vrste, ki niso ravno značilne za ostale sadjarje po Slovenije Imamo nasad kutin, nešpelj, sedaj tudi orehov, nasad starih sort jagod, sliv in breskev. Vse sadje, ki ga pridelamo, na kmetiji tudi predelamo v končne izdelke. Samega sadja ne prodajamo.

Že vrsto let razvijamo linijo marmelad. Izdelujemo štiri čisto klasične: marelica, breskev, jagoda, sliva ter štiri posebne: kutina, hruška, jurka, stare sorte jabolk. Ves čas dodajamo nekaj novega. Novost je linija dietnih marmelad, po njih je vedno večje povpraševanje in trenutno ponujamo štiri: jagodno, marelično, hruškovo in jurkino. Potem dodajamo vedno nekaj novega, modernega. Ena takšnih novosti je marmelada iz rdeče paprike in prihaja čebulna marmelada. Pripravljamo tudi ajvar po našem receptu ter pečeno zelenjavo kot prilogo jedem.

Nekaj novega na naši kmetiji so tudi zeliščni kisi ter različni prelivi. Tudi naš program žganja in likerjev je precej razširjen in pa tisto, s čimer se radi pohvalimo – vse naše izdelke prodajamo v obliki daril – raznorazna darila, manjša, srednja, velika, darilne košarice, sprejemamo skupine, pripravljamo degustacije.

Prodajamo doma, po stojnicah in manjših trgovinah. Sedaj gradimo in širimo mrežo, prisotni smo v nekaj šolah v Pomurju ter okolici Ljubljane in nekaj malega v hotelih. Od začetka so nam zvesti v hotelu Vivat v Moravskih toplicah, kjer uporabljajo le našo marmelado, tako za zajtrke in celoten kuhinjski program. Različne trgovinice se odprejo in zaprejo, takšen je današnji čas, mi se trudimo naše izdelke prodati.

Na Podeželju v mestu sodelujemo že vrsto let. Moram povedati, da je dobra reklama, da nas ljudje poznajo in zato se vračamo. Gre za cenovno sprejemljiv in predvsem organiziran dogodek. Nanj prihajajo ljudje namensko,  k določenim ponudnikom in zraven spoznajo še koga. Tako se ta mreža širi po Sloveniji.«

Domačija Meznarič, Markovci

»Ves dan so nas napadale ose, ne marajo marmelade, hočejo naše mesnine. Drugače pa je bil dan prijeten.«

Vinogradništvo Kovačič, Ljutomer

»Glede na letošnje dogodke Podeželje v mestu, smo prav v Mariboru prodajali najbolje. Prihajamo z Ljutomera in danes smo zadovoljni. Vsa naša vina so kvalitetna, dobra, imamo od suhega do polsladkega rumenega traminca, šipon in renski rizling. Bližina stoletne trte daje dogodku poseben pečat.«

Vina Magdič, Lendava

»Lepa prireditev, prijetna in sonček nas greje. Smo počaščeni, da ste nas dali na tako lokacijo – blizu Stare trte. Na našem posestvu obdelujemo 10.000 trt v Lendavskih goricah, kjer sonce najprej obsije slovensko trto. Znani smo po zelenem silvancu, naša vina odlikuje prijetna svežina.«

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Izobraževanje

Vabilo na usposabljanje KOPOP in LOPS, KGZ LJ

04. 12. 2024 ob 09:00 - 05. 11. 2024 do 19:30

splet

V letih 2023 oz. 2024 ste se odločili za izvajanje ene ali več intervencij KOPOP (kmetijsko-okoljskapodnebna plačila) ali/in intervencije LOPS (lokalne pasme in sorte), zato je potrebno v petletnem obdobju izvajanja obveznosti teh intervencij, opraviti skupno 15 šolskih ur usposabljanj, od tega 9 ur v prvih treh letih trajanja obveznosti. Če ste vstopili v intervencijo KOPOP oz. LOPS leta 2023, morate 9 ur usposabljanj opraviti do konca leta 2025.