Predsednik in direktor KGZS na zajtrku v Tržišču in Žužemberku

Predsednik in direktor KGZS na zajtrku v Tržišču in Žužemberku

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Trženje in promocija, Gospodarjenje  | 

Danes so v šolah, vrtcih in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok pripravljali Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga lani na dan slovenske hrane ni bilo možno izvesti zaradi epidemioloških razmer.

Ključne besede: Tradicionalni slovenski zajtrk, hrana, kmetijstvo

»Dragi otroci, dragi učitelji, pa smo le doživeli 10. tradicionalni slovenski zajtrk, ne le v sliki in besedi ampak tudi z našimi pristnimi pridelki in izdelki s slovenskih kmetij. Čeravno se sezona lani pridelanih jabolk že zaključuje, 11. junija še lahko zajtrkujemo naša slovenska jabolka, mleko, maslo, kruh in med.

Ob jubilejnem dogodku čestitam in pozdravljam vse kmetice in kmete, ki vsa leta skrbite, da naši najmlajši ne pozabijo, da prihajajo jabolka z dreves in da smo odlični rejci živali, pridelovalci žit in skrbimo za čebele, da lahko imamo za zajtrk domače mleko, maslo, kruh in med.

Čestitamo tudi vsem vzgojno-izobraževalnim delavcem, vaš posluh in zavzetost gradijo most med kmetijami in zavodi. Hvala za pozitiven odnos do slovenskega kmetijstva in osveščanje mladih o pomenu kmetijstva,« je v sklopu izjave partnerjev projekta povedal predsednik KGZS Roman Žveglič. Na zajtrku se je pridružil otrokom Osnovne šole Tržišče ter podelil nagrade nagrajencem likovnega natečaja na temo »uživanje domače slovenske hrane iz bližnjega okolja«.  

Prav tako se je z namenom promocije kmetijstva in lokalne hrane, učencem osnovne šole Žužemberk pridružil direktor KGZS Janez Pirc ter podelil nagrade nagrajencem fotografskega natečaja na temo »predstavitev različnih opravil pridelave hrane iz bližnjega okolja«.

Medresorski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk vzpostavlja most med kmetijami in vzgojno izobraževalnimi zavodi z željo, da se organizira dolgoročna partnerstva med njihovimi kuhinjami in kmetijami. Širi kulturo spoštljivega odnosa do živil in prehranjevanja ter skozi predstavitve kmečkega dela ozavešča širšo javnost o pomenu kmetijstva in truda, ki je potreben za pridelavo hrane ter opozarja na pomen zmanjšanja ogljičnega odtisa z nakupom hrane od blizu.

Nagovor predsednika KGZS TUKAJ

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Ekološko kmetijstvo

Vabilo na usposabljanje EK in EK čebelarjenje, KGZ MS

05. 02. 2025 ob 12:00 - 26. 03. 2025 do 14:30

splet, v živo

V letih 2023 oz. 2024 ste se odločili za izvajanje intervencije EK (ekološko kmetovanje), zato je potrebno v petletnem obdobju izvajanja obveznosti te intervencije, opraviti skupno 25 šolskih ur usposabljanj, od tega 15 ur v prvih treh letih trajanja obveznosti. Če ste vstopili v intervencijo EK leta 2023, morate 15 ur usposabljanj opraviti do konca leta 2025.
MKGP je določilo 17 tem oz. področij usposabljanj, med katerimi lahko izbirate. Med vsemi temami, ki bodo na voljo, boste lahko izbrali tiste, ki vam bodo najbolj ustrezale glede na usmeritev vaše kmetije.