Predsednik KGZS dr. Jože Podgoršek sodeloval na osrednjem dogodku ob tednu slovenske hrane
Kmetijstvo in okolje, JSKS, Trženje in promocija, Gospodarjenje |Na dogodku sodelujoči podporniki Tedna slovenske hrane
Ključne besede: Tradicionalni slovenski zajtrk, teden slovenske hrane, kmetijstvo, kmetje, hrana
Gre za medresorski projekt v katerem sodeluje petnajst partnerjev in ga vodi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). Osnovni cilj je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. »V Sloveniji je samooskrba pri sadju in zelenjavi zaskrbljujoča, zato si jo želimo povečati s smotrno uvedbo tehnologij, ki zagotavljajo bolj stabilne pogoje pridelave. A ključno vlogo pri samooskrbi imajo prav potrošniki, ko se odločajo za svoj nakup. Pri tem je nujno vedno znova zbuditi zavedanje širše javnosti o pomenu kmetijstva in ohranjanju obdelovalnih površin, o pomenu lokalno pridelanih in predelanih živil ter o zavedanju pomena nakupa in uživanja sezonske, lokalno pridelane hrane,« je med drugim izpostavil predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) dr. Jože Podgoršek. Dodal je še, da je treba skrbeti za samooskrbo prav v času miru in obilja, zavedanje, kaj pomeni pomanjkanje hrane, ko se zaprejo meje, je dodatna spodbuda za nakup pri lokalnem kmetu.
Pomen ohranjanja kmetijskih zemljišč, ki jih je v Sloveniji vse manj in spodbujanja kmetov, da jih obdelujejo, je v svojem nagovoru izpostavila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušič. »Moja želja je zaščititi kmetijska zemljišča. Kot voda je tudi hrana ključna za preživetje. Brez kmetijskih zemljišč in kmetov hrane ne bo več,« je poudarila in se zahvalila generacijam prednikov, ki so zemljišča ohranili ter naslednikom predali izkušnje, delovne navade in modrost.
Osnovni cilj projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se je s sklepom Vlade RS v letu 2024 razširil na teden slovenske hrane, je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Ozaveščanje v okviru tedna slovenske hrane bo usmerjeno na javne ustanove, gostinske obrate, gospodinjstva in širšo javnost. Z vidika KGZS in slovenskih kmetov so aktivnosti v sklopu Tradicionalnega slovenskega zajtrka pripomogle k povezovanju kmetij z javnimi ustanovami. Pristojna ministrstva so pripravila ustrezne pravne podlage in vsi skupaj vzgajamo generacije otrok, ki rastejo v zavedanju pomena lokalne pridelave in zdravju prijaznega načina prehranjevanja. Gre za dober primer medresorskega sodelovanja.
Več o Tednu slovenske hrane in Tradicionalnem slovenskem zajtrku 2024 TUKAJ.