Predsednik KGZS dr. Jože Podgoršek sodeloval na osrednjem dogodku ob tednu slovenske hrane

Predsednik KGZS dr. Jože Podgoršek sodeloval na osrednjem dogodku ob tednu slovenske hrane

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Trženje in promocija, Gospodarjenje  | 

Na dogodku sodelujoči podporniki Tedna slovenske hrane

Ob omembi Tradicionalni slovenski zajtrk se zbudi spomin na dišeč kruh z maslom in medom, toplo mleko in sočno jabolko ... V prostorih Doma starejših občanov Ljubljana – Šiška je danes potekal osrednji medijski dogodek pred Tednom slovenske hrane, ki bo potekal od 11. do 17. novembra 2024, in 15. novembrom, ko bo v vrtcih in osnovnih šolah ter drugih ustanovah in domovih starejših zaživel Tradicionalni slovenski zajtrk pod sloganom »Moj naj zajtrk«.

Ključne besede: Tradicionalni slovenski zajtrk, teden slovenske hrane, kmetijstvo, kmetje, hrana

Gre za medresorski projekt v katerem sodeluje petnajst partnerjev in ga vodi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). Osnovni cilj je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. »V Sloveniji je samooskrba pri sadju in zelenjavi zaskrbljujoča, zato si jo želimo povečati s smotrno uvedbo tehnologij, ki zagotavljajo bolj stabilne pogoje pridelave. A ključno vlogo pri samooskrbi imajo prav potrošniki, ko se odločajo za svoj nakup. Pri tem je nujno vedno znova zbuditi zavedanje širše javnosti o pomenu kmetijstva in ohranjanju obdelovalnih površin, o pomenu lokalno pridelanih in predelanih živil ter o zavedanju pomena nakupa in uživanja sezonske, lokalno pridelane hrane,« je med drugim izpostavil predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) dr. Jože Podgoršek. Dodal je še, da je treba skrbeti za samooskrbo prav v času miru in obilja, zavedanje, kaj pomeni pomanjkanje hrane, ko se zaprejo meje, je dodatna spodbuda za nakup pri lokalnem kmetu.

Pomen ohranjanja kmetijskih zemljišč, ki jih je v Sloveniji vse manj in spodbujanja kmetov, da jih obdelujejo, je v svojem nagovoru izpostavila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušič. »Moja želja je zaščititi kmetijska zemljišča. Kot voda je tudi hrana ključna za preživetje. Brez kmetijskih zemljišč in kmetov hrane ne bo več,« je poudarila in se zahvalila generacijam prednikov, ki so zemljišča ohranili ter naslednikom predali  izkušnje, delovne navade in modrost.

Osnovni cilj projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se je s sklepom Vlade RS v letu 2024 razširil na teden slovenske hrane, je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Ozaveščanje v okviru tedna slovenske hrane bo usmerjeno na javne ustanove, gostinske obrate, gospodinjstva in širšo javnost. Z vidika KGZS in slovenskih kmetov so aktivnosti v sklopu Tradicionalnega slovenskega zajtrka pripomogle k povezovanju kmetij z javnimi ustanovami. Pristojna ministrstva so pripravila ustrezne pravne podlage in vsi skupaj vzgajamo generacije otrok, ki rastejo v zavedanju pomena lokalne pridelave in zdravju prijaznega načina prehranjevanja. Gre za dober primer medresorskega sodelovanja.

Več o tem, kaj so povedali udeleženci osrednjega medijskega dogodka, TUKAJ.

Več o Tednu slovenske hrane in Tradicionalnem slovenskem zajtrku 2024 TUKAJ.

 

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Ekološko kmetijstvo , Čebele

Vabilo na usposabljanje, EK

10. 01. 2025 ob 09:00 - 11. 02. 2025 do 11:30

splet

V letih 2023 oz. 2024 ste se odločili za izvajanje intervencije EK (ekološko kmetovanje), zato je potrebno v petletnem obdobju izvajanja obveznosti te intervencije, opraviti skupno 25 šolskih ur usposabljanj, od tega 15 ur v prvih treh letih trajanja obveznosti. Če ste vstopili v intervencijo EK leta 2023, morate 15 ur usposabljanj opraviti do konca leta 2025.
MKGP je določilo 17 tem oz. področij usposabljanj, med katerimi lahko izbirate. Med vsemi temami, ki bodo na voljo, boste lahko izbrali tiste, ki vam bodo najbolj ustrezale glede na usmeritev vaše kmetije.
Priporočamo vam udeležbo na usposabljanjih, ki jih bomo izvedli sodelavci Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. Informacije o usposabljanjih s področij preostalih tem, ki jih bodo izvedli na drugih kmetijsko gozdarskih zavodih, lahko najdete na spletni strani KGZS.