Uporaba zastirke pri pridelavi zelenjave

Uporaba zastirke pri pridelavi zelenjave

JSKS, Zbornica svetuje, Zelenjadarstvo, zelišča in vrtnarstvo  | 

O tem, kaj so prednosti in kaj slabosti različnih zastirk pri pridelavi zelenjave, piše specialistka za pridelavo zelenjave na KGZS Zavodu Novo mesto Natalija Pelko.

Ključne besede: Zelenjadarstvo, zastirke

V profesionalni vrtnarski pridelavi se v Sloveniji predvsem zaradi reševanja težav s pleveli uporabljajo plastične folije, največ črne, rjave in bele polietilenske folije. Na prostem se uporabljajo tudi pletene PE in vlaknate folije, ki so prepustne za vodo, pod katerimi ni nujno urediti namakalnega sistema. 

V ekološki pridelavi uporabljamo čedalje več organskih zastirk, ki jih lahko pripravimo iz suhega sena, slame, listja, sveže pokošene, vsaj malo osušene zelene mase, plevelov, ki še ne semenijo, zelišč, komposta, volne in različnih odpadkov papirja. 

Katero zastirko izbrati, zakaj in kdaj jih je smiselno uporabljati, lahko preberete v članku Natalije Pelko na povezavi TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Marčni sejmi 2025

14. 03. 2025 ob 09:00 - 16. 03. 2025 do 17:00

Celjski sejem, Dečkova 1, Celje

Zgodbo Marčnih sejmov bo ponovno zaokrožilo pet sejmov: Dnevi lovstva, Dnevi športnega strelstva, Altermed & Flora, APIS Slovenia | Europe, Festival kave pa smo zaradi bogate razstavne ponudbe nadgradili tudi v poimenovanju in ga preimenovali v Festival kulinaričnih doživetij – KulinArt.