V pričakovanju tretje obeležitve Svetovnega dneva čebel

V pričakovanju tretje obeležitve Svetovnega dneva čebel

Kmetijstvo in okolje, Čebele  | 

Dvajsetega maja bo svet tretjič obeležil svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.

 

Ključne besede: svetovni dan čebel

Zaradi epidemije Covid-19 bo letošnja obeležitev potekala virtualno. Z naslovom »Bee Engaged« (Angažiraj se) želi Organizacija združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) kot organizator dogodka opozoriti na pomen angažiranosti in dejanj tako držav, organizacij, raziskovalnih in izobraževalnih institucij, civilne družbe, zasebnega sektorja, kmetov in čebelarjev, kot tudi vsakega posameznika, za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev.

V Sloveniji bo obeležitev svetovnega dne čebel, na način primeren stanju epidemije, potekala v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije, sodelovalo pa bo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Čebele so tema, glede katere imajo države po svetu enotno mnenje in ki nagovarja ter predlaga rešitve za največje globalne probleme, kot je zagotavljanje prehranske varnosti za svetovno prebivalstvo, ki je še dodatno ogroženo zaradi epidemije Covid-19.

Tudi letos Svetovni dan čebel želi najširšo javnost opozoriti na dejstvo, da so čebele za naše preživetje izredno pomembne, v mnogih državah in regijah so zaradi različnih vzrokov (še posebej pa zaradi podnebnih sprememb) zelo ogrožene.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Marčni sejmi 2025

14. 03. 2025 ob 09:00 - 16. 03. 2025 do 17:00

Celjski sejem, Dečkova 1, Celje

Zgodbo Marčnih sejmov bo ponovno zaokrožilo pet sejmov: Dnevi lovstva, Dnevi športnega strelstva, Altermed & Flora, APIS Slovenia | Europe, Festival kave pa smo zaradi bogate razstavne ponudbe nadgradili tudi v poimenovanju in ga preimenovali v Festival kulinaričnih doživetij – KulinArt.